Miljoonakutojia on toista miljardia

Mikä on nykyisistä tai jo kadonneista lintulajeista runsaslukuisin?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Nykyisistä lintulajeista runsaslukuisimpana pidetään suomeksi osuvasti nimettyä miljoonakutojaa, jota esiintyy kuivilla alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Miljoonakutoja, jota monissa muissa kielissä kutsutaan punaisen nokkatäplänsä vuoksi verinokkakutojaksi, on hyvin seurallinen pieni varpuslintu, joka elää, syö ja pesii jopa satojentuhansien yksilöjen parvina. Joskus on havaittu jopa miljoonapäisiä yhteisöjä, mutta ne lienevät olleet poikkeustapauksia, joissa useat parvet ovat väliaikaisesti liittyneet yhteen. Miljoonakutojan ravintoa ovat siemenet, ja suurina joukkoina liikkuessaan se voi tehdä pahaa jälkeä viljapelloilla. Monin paikoin Afrikassa sitä kutsutaankin höyhenpeitteiseksi heinäsirkaksi. Peltojaan suojelevat viljelijät ovat yrittäneet karkottaa miljoonakutojia jopa pommeilla ja liekinheittimillä mutta heikoin tuloksin. Miljoonakutojan kanta on vähintään 1,5 miljardia yksilöä. Runsaslukuisin koskaan elänyt lintulaji lienee kuitenkin nykyisin sukupuuttoon kuollut pohjoisamerikkalainen muuttokyyhky. Suurimmillaan 1800-luvun alkupuolella sen kanta oli ainakin 10 miljardia yksilöä. Tuolloin joka toinen Pohjois-Amerikan lintu oli muuttokyyhky. Muuttokyyhkyparvet olivat niin suuria, että parven ohilento saattoi kestää kolme päivää. Pesiessään kyyhky-yhteisöt valtasivat usein jokaisen puun jokaisen oksan neliökilometrien alueella. Muuttokyyhkyjä alettiin tuhota järjestelmällisesti. Lopulta kanta supistui niin pieneksi, että sen sukupuutto oli väistämätön. Tiettävästi viimeinen muuttokyyhky, Martha-niminen naaras, kuoli Cincinnatin eläintarhassa Yhdysvalloissa 1914.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: