Salamander eggs

Levä muuttaa salamanterin soluihin

Sammakon ja levän liitto hyödyttää molempia

maanantai 5. syyskuuta 2011

Luonnossa on tavallista, että kaksi lajia elää yhdessä ja hyödyttää toinen toistaan. Tällainen yhteistyösuhde eli symbioosi on muun muassa lepän ja sen juuribakteerien välillä. Pohjoisamerikkalaisen pyrstösammakon ja levän välinen liitto on kuitenkin poikkeuksellisen läheinen.

Kanadalaisen Dalhousien yliopiston biologit ovat löytäneet Pohjois-Amerikan itärannikolla elävän täpläsalamanterin solujen sisältä Oophila amblystomatis -lajin leviä. Normaalisti elimistö pitää vieraan yksilön soluja tunkeutujina ja hylkii niitä, mutta salamanterissa näin ei tapahdu, joten se on selvästikin toivottanut levät tervetulleiksi. Kyseessä on tiettävästi ainoa tunnettu selkärankaisen ja levän välinen symbioosisuhde.

Algae in salamander cells

Liitto solmitaan jo salamanterin lapsuudessa. Kun täpläsalamanteri laskee munansa veteen, ne saavat pian pinnalleen vihreän leväkerroksen. Levät käyttävät ravinnokseen toukan kehittyessä muodostuvaa typpeä. Levät puolestaan tuottavat happea ja hiilihydraatteja, joita toukan alkio tarvitsee.

Levättömässä ympäristössä kehittyvät toukat kasvavat tutkijoiden mukaan selvästi hitaammin kuin levien ympäröimät. Vielä on hämärän peitossa, miten levät siirtyvät salamanterin soluihin ja miten ne tulevat niissä toimeen, sillä ne ovat yhteyttäviä ja salamanterin sisälle ei aurinko juuri paista – varsinkaan, kun täpläsalamanteri liikkuu enimmäkseen öisin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: