Sucker-footed bat in palm

Lepakkolajin naaraat kateissa

Madagaskarissa Afrikan itärannikon edustalla elävä madagaskarinimujalkalepakko on biologien vanha tuttu, mutta vasta äskettäin lajia on tutkittu lähemmin. Tutkimus on tuottanut oudon havainnon: lajin naaraita ei näy missään.

maanantai 25. lokakuuta 2010

Skotlantilaisen Aberdeenin yliopiston tutkija Paul Racey on tutustunut madagaskarilaiskollegojensa kanssa imujalkalepakkoyhdyskuntaan Kianjavon kylän ympäristössä saaren kaakkoisosassa. Tutkijat ovat kolunneet 133 lepakkojen yöpymispaikkaa, joissa oli kussakin 9–51 yksilöä.

Kaikki tavatut yksilöt olivat koiraita. Myöskään muualta pyydystettyjen lajin edustajien joukossa ei ollut yhtään naarasta. Vuosia kestäneen selvitystyön jälkeen Racey on vakuuttunut siitä, että alueella ei kerta kaikkiaan ole naaraslepakoita. Tässä vaiheessa hän ei osaa edes arvailla, missä naaraat voivat piileskellä.

Imujalkalepakot käyttävät ravinnokseen lähinnä kovakuoriaisia ja koiperhosia ja viettävät yönsä palmun oksien suojassa. Toisin kuin ennen pelättiin, laji ei ilmeisesti ole uhanalainen. Sen havainnoitu kanta on suhteellisen suuri, ja se näyttää pysyvän vakaana. Todellinen yksilömäärä lienee kaksinkertainen, sillä jossakin Madagaskarin kolkassa täytyy olla vastaava määrä imujalkalepakkonaaraita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: