Janthinidae janthina

Munakoteloista kehittyi kelluntaliivi

Kotiloiden kelluntatekniikalle löytyi mahdollinen selitys.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Trooppisissa merissä elävä Janthinidae janthina -kotilo on pieni peto, joka kelluu merenpinnan tuntumassa ja odottelee saalista. Se pysyy pinnalla erikoisen kuplakellukkeen avulla: kotilo tuottaa limaa, jonka sisään jää ilmaa.

Nyt muun muassa Michiganin ja Leidenin yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä selvittäneet, miten erikoinen kelluntatapa on kotilolajille kehittynyt.

Kotikutoiset kuplakellukkeet

Myös joidenkin merenpohjassa elävien kierrekotilolajien tiedetään sitovan munansa itseensä limasäikeillä.

Niillä limaa osaavat kuitenkin tuottaa vain naaraat, eikä lima sisällä ilmaa vaan munia ja hiekkaa. Lima ei siksi toimi kellukkeena vaan se on ainoastaan tarkoitettu suojelemaan jälkeläisiä.

Recluzia snail

Kelluvat yksilöt saivat runsaasti ruokaa

Yhdysvaltalaisten ja alankomaalaisten tutkijoiden mukaan jonkin pohjassa elävän kotilon limaan on luultavasti jossain vaiheessa joutunut vahingossa ilmaa, joka on saanut eläimen kellumaan vedessä. Pintaan saakka kohonneiden yksilöiden poikasilla on ollut runsaasti ruokaa, ja ne ovat menestyneet hyvin. Kuplanmuodostuksesta on näin saattanut kehittyä ajan mittaan lajin säilymistä edistävä piirre, jonka ansiosta myös koiraat ovat alkaneet tuottaa limakuplia.

Teoriaa tukevat harvinaisen Recluzia-suvun kotilot, jotka ovat eräänlaisia J. janthina -lajin ja pohjassa viihtyvien kierrekotiloiden välimuotoja. Recluzia-kotilot tuottavat limaa sekä munien suojaksi että kellukkeiksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: