Police dog

Koira vainuaa kaksosten erot

Koiran nenä päihittää tarkkuudessa laboratorion tutkimuslaitteet.

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Poliisikoirakoulutuksen saanut saksanpaimenkoira päihittää laboratorion identisten kaksosten tunnistamisessa, sillä koiran tarkka kuono erottaa kaksoset.

Koska identisten eli samamunaisten kaksosten perimä on täysin sama, heitä ei esimerkiksi rikosteknisissä tutkimuksissa voida erottaa dna-testin avulla.

Poliisikoira sen sijaan osaa haistaa kaksosten pienetkin erot, vaikka he olisivat eläneet samassa elinympäristössä ja syöneet samanlaista ruokaa.

Tšekin biotieteiden yliopiston tutkijoiden tekemässä kokeessa kymmenen koulutettua poliisikoiraa suoritti 12 testiä, joissa ne nuuskivat erilaisia, kaksosparien kanssa kosketuksissa olleita materiaaleja. Kaikki koirat vainusivat näytteistä oikean sisaruksen.

Aina identtisiä kaksosia ei erota toisistaan edes koira. Tutkijat havaitsivat, että kaksosten ominaishaju muuttuu vasta viiden vuoden iässä niin, että koira voi erottaa yksilöt.

Se, miksi ja miten ominaishaju muuttuu, on yhä selvittämättä. Tutkijat arvelevat, että syynä voi olla ulkoinen tekijä, kuten tulehdus tai muu sairaus.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: