Cat with bowl

Kissa ei juo kuin koira

Kissa juo niin nopeasti, ettei sen latkimistekniikkaa erota paljaalla silmällä.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Massachusettsin teknisessä korkeakoulussa Yhdysvalloissa on saatu selvyys ainakin kissanomistajia pitkään askarruttaneeseen kysymykseen: miten kissa saa latkittua vettä suuhunsa kielenkärjellään? Neljän tutkijan ryhmä ratkaisi arvoituksen suurnopeuskameroiden avulla.

Suurnopeuskameroiden kuvat muunnettiin suurhitausvideoiksi, joista seurattiin kissan kielen liikkeitä. Niistä selvisi, että kissa käyttää kieltään toisin kuin koira. Koira taivuttaa kieltään kouruksi, niin että siitä tulee ikään kuin lusikka. Kissan kieli taas kaartuu taaksepäin, niin että sen kärki juuri ja juuri hipaisee vedenpintaa. Veden inertia eli vitka vaikuttaa siten, että kun kissa litkii vettä pinnalta juuri oikealla nopeudella, syntyy vesipatsas, joka pysyy pystyssä, ja kissa voi ”haukata” siitä vettä suuhunsa sen katkeamatta.

Kissa voi latkia neljä kulausta sekunnissa, mikä on nopeammin kuin ihmissilmä erottaa. Kielen liike vaatii niin suurta tarkkuutta ja koordinaatiokykyä, että yhdysvaltalaistutkijat vertaavat kissan kieltä mustekalan lonkeroihin ja norsun kärsään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: