Penguins

Keisaripingviini itsenäistyy aikaisin

Onko totta, että keisaripingviini lähtee jo poikasena vanhempiensa luota ja palaa pesäpaikkaan aikuisena?

tiistai 21. toukokuuta 2013

Keisaripingviinien jälkeläiset todellakin poistuvat pesimäyhdyskunnasta noin puolivuotiaina ja pysyttelevät poissa syntymäseudultaan 4–6 vuotta eli siihen asti, kun niiden on aika jatkaa sukua. Käyttäytymisen taustalla lienevät ravinnon riittävyyteen liittyvät tekijät.

Keisaripingviini on ainoa pingviinilaji, joka lisääntyy keskellä Etelämantereen talvea. Linnut alkavat virittyä pesintään kesällä, jolloin täysikasvuiset yksilöt täydentävät vararavintovarastonsa. Kun naaras on muninut, se jättää haudonnan koiraan tehtäväksi ja lähtee merelle pyytämään syötävää.

Kun poikanen kuoriutuu yhdeksän viikon kuluttua, emo palaa ja isä lähtee ravinnonhakuun. Vanhemmat vuorottelevat näin viisi kuukautta. Sitten jälkeläinen vieroittuu.

Suurimman pingviinin poikaset lähtevät maailmalle naperoina

Keisaripingviini kasvaa jopa 130-senttiseksi ja 40-kiloiseksi. Vieroittuessaan poikaset painavat keskimäärin vain 12 kiloa.

Näin iso kokoero tässä vaiheessa on epätavallinen merilintujen joukossa, sillä yleensä jälkeläiset ovat itsenäistyessään aikuisten mitoissa. Keisaripingviinivanhemmilla ei vain ole eväitä kasvattaa poikasiaan suuremmiksi.

3?000 kilometriä aikuisuuteen

Satelliittiseurannan avulla on saatu selville, että keisaripingviinien poikaset vaeltavat Rossinmeren pesimäyhdyskunnasta lähes 3?000 kilometrin päähän.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: