Kameleontin värinvaihto on nanomekaniikkaa

Kameleontin värinvaihto on nanomekaniikkaa

Tuore tutkimus on paljastanut, että kameleontit eivät vaihdakaan väriään väripigmenttien vaan erityisten ihonsa nanokiteiden avulla.

torstai 2. heinäkuuta 2015

Eläinmaailman tunnetuimman värinvaihtajan temppu on paljastunut.

Kameleontti ei vaihda väriään väripigmenttien avulla niin kuin tähän asti on arveltu, vaan sen ihossa on nanokiteitä, joilla se voi vaikuttaa heijastuvan valon aallonpituuksiin.

Kiihtynyt kameleontti vaihtaa väriä

Sveitsiläisen Geneven yliopiston tutkijat ovat syynänneet madagaskarilaisen pantterikameleontin nahkaa elektronimikroskoopilla. He löysivät siitä valoa heijastavia soluja, joista kukin sisältää hilamaisena rakenteena satojatuhansia nanokokoisia kiteitä. Kun kiteiden keskinäinen etäisyys muuttuu, ne alkavat heijastaa aallonpituudeltaan erilaista – eli eriväristä – valoa.

Kiteiden välimatka muuttuu, kun kameleontti on kiihtynyt ja pullistaa itseään. Silloin ihosolut heijastavat pitkäaaltoista valoa, joka näyttää ihmisen silmään keltaiselta tai punaiselta. Värinvaihto tapahtuu kiteiden pintakerroksessa, joka reagoi näkyvään valoon. Kiteiden alaosa taas heijastaa auringonvalon infrapunasäteilyä.

Vaihtelemalla sen määrää ihollaan kameleontti voi säädellä ruumiinlämpöään.

Ero rentoutuneen ja kiihtyneen kameleontin välillä:

1: Kameleontin ihosolujen kiteet ovat tiheässä, ja ne heijastavat vihreää ja sinistä eli keskipitkien ja lyhyiden aallonpituuksien valoa.

2: Kameleontti pullistaa kehoaan ja kiteiden välimatka kasvaa. Ne alkavat heijastaa pitkien aallonpituuksien valoa eli keltaista ja punaista.

Kameleontti ei ole ainutlaatuinen

Luonnossa on paljon muitakin eläimiä, jotka kameleontin tavoin voivat sopeutua ympäristöönsä ja vaihtaa ulkomuotoaan. Ne pelottavat pois vihollisia, naamioituvat tai houkuttelevat kumppaneita. Lue lisää luonnon petkuttajista oheisesta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: