Snake

Käärmeen suomujen kitka vaihtelee

Tasaisella pinnalla käärme säätelee suomujensa synnyttämää kitkaa luikertelemalla

maanantai 23. marraskuuta 2009

Epätasaisella pinnalla luikerrellessaan käärmeet ottavat tukea kivistä ja oksista, mutta miten ne saavat otteen tasaisesta alustasta? Georgian teknisen korkeakoulun ja New Yorkin yliopiston tutkijat löysivät vastauksen tähän kysymykseen tarkkailemalla maitokäärmeiden liikkeitä.

Kitkaa testattiin

David Hun johtama tutkijaryhmä tainnutti käärmeitä ja liu’utti niitä tasaisella alustalla eri suuntiin nähdäkseen, millaisen kitkan niiden suomut tuottavat. Mittaukset osoittivat, että kitka vaihteli sen mukaan, mihin suuntaan käärme liukui. Sivusuuntaisessa liikkeessä suomujen ja alustan välille syntyi kaksi kertaa niin suuri kitka kuin käärmeen liikkuessa eteenpäin. Taaksepäin liukuminen taas tuotti 50 prosentin lisäkitkan verrattuna eteenpäin mateluun.

Kokeet osoittivat, että noin 35 senttiä pitkät maitokäärmeet voisivat hyvin liikkua myös kiemurtelematta käärmeille tyypillisellä tavalla, mutta suoraan mateleminen vaatisi enemmän työtä. Lisäksi kokeissa ilmeni, että liikkuessaan käärme aika ajoin kohottaa osaa ruumiistaan jonkin verran alustasta. Näin se pystyy toisaalta säätelemään ruumiinsa aikaansaamaa kitkaa. Toisaalta se voi lisätä alustaan kohdistuvaa painetta siinä ruumiinsa osassa, joka sillä hetkellä toimii tukipisteenä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: