Ant in dessert

Video: Muurahaiset rynnistävät etsimään puolipäivän ateriaa aavikolla

Saharan hopeanhohtoiset muurahaiset selviävät hengissä aavikolla keskipäivälläkin. Valkuaisaineiden ansiosta niiden ruumiinlämpö saa nousta 53 asteeseen, ennen kuin solut alkavat tuhoutua.

perjantai 28. helmikuuta 2014

Lue, miten eläimet selviytyvät autiomaan äärioloissa

Lue artikkeli "Aavikko pakottaa erikoistumaan" Tieteen Kuvalehdestä 5/2014. Lehden tilaajana voit myös ladata artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Suunniteltu keskipäivän paahteeseen

Saharan hopeanhohtoiset muurahaiset sietävät verrattomasti paremmin kuumuutta kuin muut aavikon eläimet. Kun aurinko paahtaa täydeltä terältä, Cataglyphis bombycina -muurahaisten ei tarvitse juuri pelätä vihollisiaan. Ne odottavatkin pesässään, että lämpötila ylittää 43 astetta. Silloin sisukkaimmatkin hyönteisten saalistajat etsiytyvät viileämpään ympäristöön.

Vaikka muurahaisten vartalon pinta heijastaa auringonvaloa ja niillä on pitkät jalat, jotka kohottavat vartalon neljä millimetriä tulikuuman hiekan yläpuolelle, nekään eivät kestä kuumassa auringossa kovin kauan. Siksi ravinnonhakumatkat tapahtuvat varsin ripeästi. Muurahaiset syöksyvät rakettien tavoin syötävän saaliin perään.

Pikaruokaa hiekkagrillistä

Muurahaisten pitää aina tietää, missä pesä on. Siksi niiden aivot pitävät lukua joka askeleesta ja suunnanmuutoksesta. Jos ne eivät ehdi suojaan kymmenessä minuutissa, ne kuolevat. Kuumuudessa on kuitenkin myös etunsa: kun muurahaiset löytävät saaliin, joka vielä elää, niiden tarvitsee vain pitää sitä hetki kiinni hiekassa. Tällöin saalis lämpenee niin paljon, ettei se enää kiemurtele vastaan ja se on helppo raahata pesään.

Katso, miten Saharan hopeanhohtoiset muurahaiset rynnistävät etsimään puolipäivän ateriaa:

Lue, miten eläimet selviytyvät autiomaan äärioloissa

Lue artikkeli "Aavikko pakottaa erikoistumaan" Tieteen Kuvalehdestä 5/2014. Lehden tilaajana voit myös ladata artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Supernopea juoksija

Aavikolla elävien muurahaisten nopeus on jopa 100 vartalonpituutta sekunnissa, mikä vastaisi ihmisen juoksuvauhtina 600:aa kilometriä tunnissa.

Stressiproteiinit aktivoituvat muurahaisten poistuessa pesästään. Valkuaisaineiden ansiosta muurahaisen ruumiinlämpö saa nousta 53 asteeseen, ennen kuin solut alkavat tuhoutua.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: