ladybug

Onko leppäpirkkojen määrä kasvanut?

Onko totta, että jokin vieras leppäpirkkolaji leviää Euroopassa hillittömästi?

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Töihin tuotu leppäkerttu otti hatkat

Kyllä tällainen kovakuoriaisten valloitusretki on menossa. Se sai alkunsa puutarhoista karanneista aasialaisista harlekiinileppäpirkoista, joita hankittiin kirvantorjunta-avuksi Euroopan lisäksi Amerikkaan ja Afrikkaan. Ulkonäöltään huomattavasti vaihteleva leppäkerttu tappaa tehokkaasti eri kirvoja, sillä se on suhteellisen kookas, ahnas peto, joka ei ole turhan tarkka ruokavaliostaan.

Kun harlekiinileppäpirkkoja alettiin käyttää biologiseen torjuntaan, ei pelätty, että ne karkaisivat luontoon ja että niistä tulisi vahva vieraslaji. Ensimmäiset Aasian ulkopuoliset villit kannat havaittiin Pohjois- Amerikassa 1988 ja Etelä-Amerikassa ja Euroopassa 2001.

Harlekiinileppäpirkkojen kolme valttia

Harlekiinileppäpirkkojen on todettu sopeutuvan helposti erilaisiin elinympäristöihin ja pystyvän leviämään uusille elinalueille hämmästyttävää vauhtia. Niiden menestystä siivittää paha maku, joka tekee niistä epämieluisia suupaloja hyönteissyöjille. Lisäksi laji tuottaa suojakseen bakteereja tappavia aineita. Populaatiot säilyvät, jos niille on tarjolla kuivia, viileitä talvehtimispaikkoja.

Vieraslaji kilpailee voitokkaasti elintilasta

Eurooppaan tuotujen harlekiinileppäpirkkojen piti vain torjua biologisesti kirvoja puutarhoissa, mutta laji löysi tiensä luontoon ja alkoi levitä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: