sugarfree cockroach

Syötti ei enää maistu torakoille

Aiemmin makeankipeät ötökät inhoavat nykyään sokeria, jolla myrkky on makeutettu. Mikä on torakoiden seuraava temppu?

perjantai 3. tammikuuta 2014 teksti Lise Tønner

Torakantorjunnassa on käytetty makeutettuja syöttejä 1980-luvulta asti.

Makeiden myrkkyjen myötä Blattella germanica -torakat ovat kehittäneet nerokkaan selviytymistavan: ne ovat muuttaneet makutottumuksiaan. Samat aistinsolut, jotka tavallisesti aistivat torakan epämiellyttävänä pitämiä karvaita makuvivahteita, ovat alkaneet reagoida myös sokeriin. Makea siis maistuu torakan suussa karvaalta, ja epämiellyttävä makuaistimus saa russakat kavahtamaan makeita myrkkyjä.

Tutkijat ensin ymmällään

Pohjois-Carolinan valtionyliopiston tutkijat Yhdysvalloissa alkoivat 1990-luvulla ihmetellä, miksi tietyt russakkakannat eivät enää välittäneet sokeroiduista syöteistä. Pikemminkin ne näyttivät kiertävän syötit kaukaa, jos niissä oli makeaa.

Ihmettelyä kesti parikymmentä vuotta. Sitten sama tutkijaryhmä pääsi jyvälle torakoiden yllättävästä nirsoilusta. Keväällä 2013 julkaistiin tulokset, joista kävi ilmi, miksi torakat eivät enää pitäneet makeista hilloista.

Mutaatio makuaistielimissä

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että torakoiden altistuminen myrkyille, jotka sisältävät sokeria, on johtanut geenimuunnokseen niiden makuaistielimissä. Muunnos antoi niille torakoille, joille makea ei maistu, kilpailuedun eloonjäämiskamppailussa, kun ne osasivat välttää myrkkyjä ja pääsivät jatkamaan sukuaan.

Lue lisää torakoiden makumieltymyksistä Tieteen Kuvalehdestä 2/2014. Katso myös video kokeesta, jossa selvitettiin, mitkä herkut maistuivat torakoille parhaiten. Makea hillo jäi syömättä, kun tarjolla oli maapähkinävoita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: