Puutiainen

Puutiainen voi aiheuttaa kasvohalvauksen

Kun löydät itsestäsi puutiaisen, hermostut ja alat miettiä, onko sinulla jo jotain oireita. Kuinka vaarallisia nämä pienet verenimijät oikeasti ovat?

perjantai 22. toukokuuta 2015 teksti Anne Lykke

Puutiainen: Verenhimoinen taudinlevittäjä

Minikokoinen vampyyri, puutiainen, käyttää ravinnokseen sekä eläinten että ihmisten verta. Monia puutiaisen näkeminen inhottaa, eikä syyttä.

Puutiaiset voivat nimittäin levittää mikrobeja sylkirauhasistaan. Mikrobien mukana siirtyy tauteja. Yksi yleisimmistä on borrelioosi, joka johtuu Borrelia-bakteerista.

Puutiaisen pureman oireet

Jos iholle puutiaisen pureman ympärille ilmaantuu punertava rengas, se on merkki todennäköisestä Borrelia-tartunnasta.

Borrelioosi voi aiheuttaa pahimmillaan vakavia hermosto-oireita: päänsärkyä, hermosärkyä tai esimerkiksi kasvohalvauksen.

Kun tartuntaa aletaan hoitamaan mahdollisimman nopeasti antibiooteilla, hyvin harvalle kehittyy pitkäkestoisia oireita.

Puutiaisen purema voi myös tappaa

Borrelia-bakteeri ei ole ainoa ikävä vieras, jota puutiainen kantaa.

Keski-Euroopassa ja osassa Pohjoismaita, muun muassa Suomessa ja Ruotsissa, puutiainen voi aiheuttaa viruksesta johtuvan puutiaisaivokuumeen, joka tunnetaan lyhenteellä TBE.

Ruotsalaisissa yliopistoissa on tehty kattava selvitys TBE:n levinneisyydestä. 1980-luvun puolivälissä TBE-infektioita rekisteröitiin vuosittain alle 50 tapausta. Vuonna 2011 luku oli jo 284. Noin kolmannekselle niistä, jotka saivat TBE-tartunnan, kehittyi varsinainen aivokuume. Euroopassa vain 1–2 prosenttia sairastuneista kuolee.

Purevatko metsäluteet?

Jos punkki pääsee kiinnittymään iholle, se kannattaa poistaa apteekeissa myytävällä punkkiraudalla, jolla eläimestä saa hyvän otteen.

Metsässä ja ruohikossa liikkuessa iholle voi hypätä myös toisennäköisiä ötököitä, metsäluteita. Usein oudosta ulkonäöstään huolimatta nämä kuusijalkaiset otukset eivät ime verta eivätkä levitä ihmiseen tauteja. Puutiainen sen sijaan kuuluu hämähäkkieläimiin, ja sillä on kahdeksan jalkaa.

Lisää epämieluisia vieraita

Puutiainen ei ole ainoa kesäidylliä pilaava otus.

Lämpenevä ilmasto laajentaa eteläisten lajien elinaluetta pohjoiseen. Jonain päivänä Pohjoismaissakin saatetaan siksi kärsiä trooppisista tartuntataudeista:

Kesän vaarat

Kyyt, ampiaiset, puutiaiset ja hiiltyneet grilliherkut. Kesä on vaarallista aikaa.

  • Ota kuva OMAN kesäsi vaaroista ja lataa se Instagramiin aihetunnisteella #summerdanger.

Katso kaikki kuvat.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: