Ants

Muhinointi ei maistu muurahaisille

Amazonasin alueella elää muurahaislaji, joka lisääntyy suvuttomasti, sillä kaikki yksilöt ovat naaraita.

torstai 22. lokakuuta 2009

Väli- ja Etelä-Amerikassa yleisellä Mycocepurus smithii -muurahaislajilla on havaittu eläinkunnassa harvinainen piirre: koko populaatio koostuu naaraista, jotka ovat parittelukyvyttömiä.

Pesällinen pelkkiä naaraita

Kaikki yhden pesän yksilöt ovat perimältään identtisiä, sillä ne ovat aina pesän ainoan lisääntymiskykyisen naaraan, kuningattaren, klooneja. Pelkistä naaraista koostuvia muurahaislajeja ei ole aikaisemmin tunnettu.

M. smithii -lajia tutkinut Arizonan yliopiston biologi Anna Himler havaitsi, että sen edustajilta olivat jopa surkastuneet useat suvulliseen lisääntymiseen vaadittavista elimistä.

Himlerin mukaan suvuttomasta lisääntymisestä voi olla lajille etua, sillä säästyvä energia voidaan käyttää ravinnon hankkimiseen. Ratkaisun huono puoli on, että jo yksi loinen tai tauti voi helposti tuhota perimältään ja immuunijärjestelmältään yhtenäisen kannan.

M. smithii -kloonit syövätkin klooniruokaa. Ne nimittäin viljelevät pesissään sientä, joka sekin lisääntyy suvuttomasti.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: