Loinen orjuuttaa isäntänsä viruksella

Zombileppäkertut hoivaavat loispistiäisen jälkikasvua

Leppäkerttu on loispistiäisen uhri, josta tulee zombimainen lapsenvahti. Lamautunut leppäkerttu suojelee pistiäisen toukkia, jotka kehittyvät leppäkertun jalkojen välissä.

tiistai 26. toukokuuta 2015

Virus tekee leppäkertusta zombin

Loispistiäinen Dinocampus coccinellae elää epätasa-arvoisessa liitossa leppäkertun kanssa.

Pistiäinen munii leppäkertun mahaan, ja leppäkerttu muuttuu tahdottomaksi lapsenvahdiksi.

Ranskalais-kanadalainen tutkijaryhmä on selvittänyt, mikä pitää leppäkertun liitossa, josta ei ole sille iloa. Samalla kun pistiäinen munii leppäkertun mahaan, se tartuttaa pistimellään tähän viruksen, joka osittain lamauttaa leppäkertun.

Munasta kasvava toukka kutoo kotelon kiinni isäntänsä vatsaan ja imee ravintoa sen elimistöstä.

Leppäkerttu suojelee toisen lajin jälkeläisiä

Leppäkerttu käyttää kaiken aikansa kotelon suojelemiseen, eikä se edes syö, ennen kuin pistiäinen on kuoriutunut. Ranskalaisen Montpellier'n ja kanadalaisen Montrealin yliopiston tutkimuksen mukaan noin neljäsosa leppäkertuista toipui, kun loinen oli lähtenyt omille teilleen.

1: Loispistiäinen munii leppäkertun mahaan. Samalla leppäkerttu saa virustartunnan.

2: Munasta kuoriutuu noin 20 päivässä toukka, joka tunkeutuu ulos leppäkertun mahan läpi. Samalla virus, jolle tutkijat ovat antaneet nimen DcPV (Dinocampus coccinellae paralysis virus), leviää leppäkertun aivoihin ja muualle keskushermostoon ja aiheuttaa osittaisen halvauksen.

3: Toukka kehrää leppäkertun jalkojen väliin kotelon, johon se asettuu kypsymään. Leppäkerttu jää makaamaan kotelon päälle suojelemaan sitä petoeläimiltä.

4: Täysikasvuinen pistiäinen kuoriutuu kotelosta.

Hyönteiset käyttävät kaikki keinot selviytyäkseen Leppäkerttu on vain yksi esimerkki hyönteisten maailmasta. Lue lisää ötököiden tempuista, joilla ne selviävät hengissä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: