Dog face

Hikoileeko koira kielellään?

Onko totta, että koira hikoillee vain läähättämällä?

torstai 2. elokuuta 2012

Koska koirat kuuluvat niihin eläimiin, joilla ei ole varsinaisia hikirauhasia ihossaan, ne joutuvat hoitamaan ylimääräisen lämmön poistamisen toisin: läähättämällä. Läähätys lisää veden haihtumista ylähengitysteistä eli nenäontelosta, suusta, nielusta ja kurkunpäästä sekä kielestä.

Haihtumista tehostaa tiheä hengitys. Kun jäähdytystarvetta ei ole, koira vetää henkeä vain 10–40 kertaa minuutissa, mutta kuumissaan se voi hengittää jopa yli 200 kertaa minuutissa. Kaikissa tilanteissa läähätys ei kuitenkaan riitä estämään ruumiinlämmön nousua vaaralliselle tasolle. Koirat sietävät tasalämpöisinä karvapeitteisinä nisäkkäinä, jotka eivät voi viilentää itseään hikoilemalla, huonosti kuumuutta. Esimerkiksi saunassa tai auringonpaisteeseen jätetyssä autossa koiraa uhkaa pian lämpöhalvaus.

Eläinlääkärien mukaan koiran on parasta antaa oleskella aurinkoisina hellepäivinä viileässä paikassa tai ainakin varjossa. He suosittelevat myös jättämään tällöin väliin fyysisesti raskaat lenkit ja harjoitukset. Kuumalla ilmalla koiran hyvinvointia voi tukea tarjoamalle sille viilennysmahdollisuuksia, kuten uimassa käyntiä, ja raikasta juomavettä.

Hikoilu on harvinaista

Iholta ilmaan haihtuvan hien erittäminen on tehokas tapa alentaa ruumiinlämpöä. Varsinaisia hikirauhasia on ihmisen lisäksi:

  • Hevosilla

  • Kädellisillä

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: