Hyppyhämähäkki

Uusia hämähäkkilajeja

Papua-Uuden-Guinean kolme uutta hämähäkkilajia edustavat aiemmin tuntemattomia sukuja.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Kanadalaisten Brittiläisen Columbian yliopiston ja Montclairin valtionyliopiston sekä kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön Conservation Internationalin tutkimusretkikunta on kartuttanut Papua-Uuden-Guinean eläinkuntaa. Uutuuslajien joukossa on muun muassa kolme hämähäkkilajia, jotka lisäksi edustavat ennen tuntemattomia sukuja.

Yksi uusista lajeista on Tabuina varirata. Se kuuluu hyppyhämähäkkien Papua-Uudessa-Guineassa tavattavaan alaheimoon. Kyseessä on vasta kolmas Cocalodinae-alaheimon laji.

Hyppyhämähäkit ovat yksi suurimmista hämähäkkiheimoista. Niitä tunnetaan yli 5 000 lajia. Ne erottuvat muista hämähäkeistä liikkumistavallaan. Eläimet tekevät jopa yli kymmenen sentin pituisia loikkia puristamalla lihaksistaan verta jalkoihin, jotka ponnahtavat kohonneen paineen ansiosta suoraksi.

Gekko, jonka jaloissa on kynnet

Tutkimusretkikunta löysi sademetsästä myös Cyrtodactylus-suvun aiemmin tuntemattoman gekkolajin. Toisin kuin muilla gekoilla tällä lajilla on tarttumakarvojen sijaan jaloissaan kynnet, joilla se kiipeilee puissa.

Retkikunta löysi myös kolme uutta sammakkolajia. Ne kuuluvat Oreophryne-, Litoria- ja Nyctimystes-sukuihin. Nyctimystes-sammakot laskevat kudun vesistöihin kivien alle. Toukkavaiheessa poikasilla on iso suu, jolla ne imeytyvät kiinni pikkukiviin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: