Metsiä ja laaksoja

Galleria: Mekong avautuu tutkijoille

Levottomuudet leimasivat Kaakkois-Aasian läpi virtaavan Mekongjoen ympäristöä vuosikymmeniä. Väkivalta piti myös tutkijat loitolla. Nyt kun olot ovat rauhoittuneet, alueen metsistä ja vuorilta putkahtaa esiin tieteelle tuntemattomia lajeja.

perjantai 28. lokakuuta 2011

Chav Thou astuu mäenrinteestä ulkonevalle kivenlohkareelle ja polkee sitä jalallaan muutamia kertoja. Kivi irtoaa ja vierii ryskyen rinnettä alas. Thou seisoo hetken paikallaan etsien tasapainoa.

Hän on työssään kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön Flora and Fauna Internationalin tutkijana kulkenut Kravanhvuorilla Kambodžan Pursatin maakunnassa monta kertaa ja tietää, mihin ei pidä laskea jalkaansa, jos haluaa välttyä maamiinoilta, piikkipensailta ja pettäviltä kallion ulkonemilta.

”Nyt ei tarvitse pelätä, että astun sen päälle paluumatkalla”, Thou selittää ja jatkaa ylös jyrkkää rinnettä. Mennessään hän lyö kepillä oksia pois polulta, joka hädin tuskin erottuu kasvillisuudesta. Korkealla polun yläpuolella puiden latvat suojaavat paahtavalta auringonpaisteelta.

”Täällä luonnontutkijalta vaaditaan paitsi terävää päätä ja kärsivällisyyttä myös hyvää kuntoa”, Thou vitsailee.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: