superaistit tähtikuonokontiainen

Eläinmaailmassa on uskomattomia superaisteja

Tähtikuonokontiaisen kuonossa on 25 000 tuntonystyä, joiden avulla se etsii saalista maan alla. Katso, miten eri ympäristöissä elävien eläinten superaistit toimivat.

maanantai 2. marraskuuta 2015 teksti Morten Kjerside Poulsen

Tähtikuonokontiainen tunnustelee tietä pimeydessä maan alla, vasarahai rekisteröi joka katkaravun sydämenlyönnit, ja sarvivalas havaitsee säänmuutokset.

Eläinten aistit ovat ylivoimaisia ihmisten aisteihin verratuna. Haiden ja erityisesti vasarahain superaisti on yksi eläinmaailman erikoisimmista.

Haiden superaisti havaitsee saaliin sydämenlyönnit

Vasarahaiden superaistit ovat sähköisiä saalistunnistimia. Vasarahain kuonon ja koko pään alapuoli on täynnä Lorenzinin ampullia, jotka reagoivat pienimpiinkin saaliseläinten aiheuttamiin sähkökentän muutoksiin. Ne havaitsevat jopa katkaravun sydämenlyönnit.

Videopätkä on englanninkielinen, eikä siinä ole suomenkielisiä tekstejä.

Delfiinien superaistit toimivat kuin kaikuluotain

Kaikuluotain on yksi eläinten hyödyllisimmistä superaisteista. Delfiini tuottaa naksausääniä otsassaan olevien ilmakanavien ja -pussien avulla. Äänet voimistuvat, kun ne kulkevat otsassa sijaitsevan rasva-aineiden täyttämän kyhmyn, melonin, läpi.

Kun ääniaallot osuvat esimerkiksi kalojen uimarakkoon, ne heijastuvat takaisin ja delfiini tietää, missä saalis sijaitsee.

Videopätkä on englanninkielinen, eikä siinä ole suomenkielisiä tekstejä.

Sarvivalaiden superaistit ennustavat säätä

Sarvivalaiden syöksyhampaat eivät ainoastaan ole pariutumisaikana käytettävä ase, vaan hammas on täynnä herkkiä hermoja. Nämä superaistit voivat havaita lämpötilan ja paineen muutoksia ja siten ennakoida, millaista säätä on luvassa.

Pääasiassa sarvivalas aistii syöksyhampaallaan veden suolapitoisuutta. Jos suolapitoisuus vähenee, valaiden hengitysaukot jäässä voivat jäätyä umpeen. Silloin sarvivalaat siirtyvät alueelle, jossa ei ole vaaraa jäädä jään alle.

Videopätkä on englanninkielinen, eikä siinä ole suomenkielisiä tekstejä.

Vampyyrilepakolla on lämpökamera

Sarvivalas mittaa syöksyhampaallaan painetta ja lämpötilaa, vampyyrilepakko taas löytää veren lämpökamerallaan.

Eläinten superaistit ovat teemana myös alla olevassa artikkelissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: