Monkey

Simpanssi ei siedä kieroilua

Simpanssi: Ihmisen serkulla on tarkka oikeudentunto.

tiistai 21. toukokuuta 2013

Simpanssi ottaa nokkiinsa, jos sitä kohdellaan epäreilusti, eikä se peittele loukkaantumistaan, osoittivat yhdysvaltalaisen Emory-yliopiston biologin Darby Proctorin pelikaverit.

Pelissä kahden simpanssin piti antaa toisilleen toinen kahdesta erivärisestä palikasta. Saaja puolestaan ojensi palikan edelleen tutkijalle, joka antoi palikan väristä riippuen joko molemmille simpansseille kolme banaanin palaa tai toiselle viisi ja toiselle yhden.

Useimmiten simpanssit valitsivat palikan, joka tuotti saman palkkion molemmille. Jos pelikaveri heittäytyi itsekkääksi, vastapuoli protestoi huutamalla ja sylkemällä ketkuilijan päälle.

Kädelliset nauravat ja leikkivät

Apinoilla on monia hyvin inhimillisen tuntuisia käyttäytymistapoja.

Kutiaa: Apinat ovat yhtä herkkiä kutiamaan kuin ihmiset. Simpanssit ja gorillat nauravat täyttä kurkkua, kun niitä kutitetaan.

Leikkii: Yerkesin kädellistentutkimuskeskuksen reesusapinat innostuivat leikkiautoista ja pehmoleluista. Lauma jakautui kahteen ryhmään: toiset leikkivät autoilla, toiset nalleilla.

Moittii: Saksalaisen Leipzigin eläintarhan bonoboemot pudistavat toruvasti päätään, jos niiden poikaset leikkivät ruoalla.

Murjottaa: Brittiläisen Colchesterin eläintarhan mandrillit peittävät silmät käsillään, kun ne haluavat lajitoveriensa pysyvän loitolla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: