Lesula monkey

Kongosta löytyi uusi apinalaji

Keskiafrikkalainen marakatti kiinnitti tutkijoiden huomion poikkeuksellisella ulkonäöllään.

torstai 20. joulukuuta 2012

Erilaisia kädellisiä tunnetaan nykyään yli 400. Lajimäärä ei ole kasvanut viime aikoina kovin kovaa tahtia. Siksi Kongon demokraattisesta tasavallasta hiljattain löydetty uusi apina on aiheuttanut suurta huomiota. Edellisen kerran Afrikassa päästiin iloitsemaan samasta asiasta 28 vuotta sitten.

Hämmästyttävä löytö tehtiin, kun Keski-Afrikassa kartoitettiin huonosti tunnettua metsäseutua Lukurun luonnontutkimussäätiön asiantuntijoiden johdolla. Luontoväki pani merkille Opalan kylässä häkkiin suljetun marakatin, jolla vaikutti olevan hyvin omalaatuisia piirteitä. Kun kyläläisiä haastateltiin, ilmeni, että he kutsuivat tätä tieteelle vielä tuntematonta marakattien suvun edustajaa lesulaksi.

Lesulan lajiominaisuuksia alettiin selvittää metsästäjien ja petojen tappamien yksilöiden avulla. Dna-tutkimusten mukaan kysymyksessä oli juovanaamamarakatin lähisukulainen. Geneettiset erot olivat kuitenkin niin huomattavia, että lesulaa oli syytä pitää omana lajinaan. Lesula nimettiin virallisesti Cercopithecus lomamiensikseksi lajin esiintymisalueella virtaavan Lomamijoen mukaan.

Lesulalla on suuremmat silmäkuopat ja vaaleampi karvapeite päässä ja ylävartalossa kuin juovanaamamarakatilla. Lajeja yhdistää sen sijaan se, että niillä on marakattien joukossa poikkeuksellinen valkoinen nenänselkä. Lisäksi molempien lajien uroksilla on karvaton alapää, joka hohtaa sinisenä.

Lesulat ovat arkoja, ja niiden läsnäolosta kertoo useimmiten vain ääntely. Laji ei kärsi ainakaan vielä elinympäristön pirstoutumisesta, mutta sen kantaa verottaa jatkuva voimaperäinen metsästys.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: