Aggresive monkey

Apina miettii asioita ennalta

Santinon valmistautuminen kivien heittelyyn kertoo suunnittelukyvystä.

torstai 19. marraskuuta 2009

Tieteen Kuvalehden vuosikirja 2009: Tulevaisuuteen valmistautumista ja suunnitelmien laatimista pidetään inhimillisinä kykyinä. Nyt näyttää siltä, että myös eläimet voivat kyetä vastaavaan. Todiste siitä on Santino, 31-vuotias simpanssiuros, joka elää Ruotsissa Gävlen lähellä sijaitsevassa Furuvikin eläinpuistossa.

Santinon on jo joitakin vuosia havaittu valmistelevan hyökkäyksiä eläinpuiston vieraita vastaan. Sen käyttäytymistä on tutkinut Mathias Osvath Lundin yliopistosta. Nyt hän on koonnut havaintonsa artikkeliksi, joka julkaistiin Current Biology -aikakauslehdessä maaliskuussa.

Kesäsesongin aikana Santino käyttäytyy joskus aamupäivisin tavalla, joka on tyypillinen sukukypsässä iässä oleville simpansseille: se esittelee voimiaan juoksentelemalla edestakaisin ja karjumalla kiskoen samalla perässään isoja oksia. Sitten se saattaa viskellä sitä katsomaan kerääntyneitä vieraita kivillä. Aluksi Santino heitti vain kiven silloin tällöin, mutta vuodesta 1997 se on pommittanut katsojia kiviryöpyillä.

Koska aitauksessa on melko vähän kiviä, eläintenhoitajat ihmettelivät pitkään, mistä Santino sai murikoita. Se selvisi, kun aitausta siivottiin kesäkuussa 1997. Lammikon viereltä löytyi viisi kasaa, joissa kussakin oli kolmesta kahdeksaan kiveä ja jotka oli sijoitettu strategisiin paikkoihin.

Santinon käyttäytyminen vaikuttaa harvinaisen älykkäältä, mutta suunnitelmallisuus ei ole vierasta muillekaan eläimille. Esimerkiksi leijonalauman jäsenet osaavat saalistaa yhdessä koordinoidusti. Linnut taas alkavat rakentaa pesää jo soidinajan alussa, jotta se on varmasti valmis, kun naaras alkaa munia. Tämäntyyppinen suunnittelu on kuitenkin vaistonvaraista. Sitä tekevät kaikki lajin yksilöt ja sen tavoitteena on tyydyttää fyysisiä tarpeita, kuten nälkää.

Santinon käyttäytymisessä vaikuttaa olevan kyse muusta. Eläin kykenee ilmeisesti ennakoimaan mielentilansa muutoksia. Valmistellessaan esitystä se on täysin rauhallinen. Se kerää kiviä ja asettelee ne oikeaan paikkaan osoittamatta minkäänlaista kiihtymystä. Vaikuttaa siltä, että se tietäisi jo aamulla alkavansa kello 11 riehua aggressiivisesti.

Osvathin mukaan simpanssit voivat suorittaa perättäisiä toimintoja tavalla, joka edellyttää kehittyneitä kognitiivisia taitoja. Niillä täytyy siksi olla ihmisen tavoin käsitys menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

Santino kastroitiin jokin aika sitten. Tämä ei kuitenkaan johtunut sen käytöksestä eikä suvunjatkamiskyvyn menetys ole vaikuttanut sen rituaaleihin, vaan eläin nakkelee yhä toisinaan kiviä kohti vieraita.

Osta vuosikirja 2009

Tämä artikkeli on Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta 2009. Taustoja ja katsauksia vuoden 2009 tapahtumiin. Osta vuosikirja täältä!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: