Belgiansininen galleria

5 rujoa jalostuksen tulosta

Jotkin lemmikit ja kotieläimet ovat jo niin pitkälle jalostettuja, että ne eivät enää selviä itsenäisesti luonnossa. Niillä on ongelmia niin saalistamisessa ja piiloutumisessa kuin lisääntymisessäkin.

keskiviikko 7. syyskuuta 2016 teksti Lars Thomas ja Signe Sørensen

Ihminen alkoi jalostaa kotieläimiä yli 10?000 vuotta sitten. Käytännössä kaikki kotieläimet ja lemmikit ovat pitkän jalostustyön tuloksia.

Jalostamisen idea syntyi todennäköisesti silloin, kun ihminen oivalsi monien toivottujen ominaisuuksien periytyvän yksilön jälkeläisille. Jalostaja pystyi siis valitsemaan eläimet, joilla oli halutut piirteet. Antamalla sopivien yksilöiden lisääntyä keskenään saatiin sukupolvien päästä pesueiden kaikille poikasille aina toivotut ominaisuudet.

Näin on saatu aikaan nykypäivän koirarodutkin. Niiden kirjo on niin laaja, että joskus on vaikeaa muistaa, että kaikki koirat polveutuvat sudesta.

Joissakin tapauksissa jalostus on johtanut siihen, että eläimet eivät enää selviä ilman ihmistä.

Osa ei osaa ruokkia jälkeläisiään, toiset eivät kykene juoksemaan, ja jotkin palelevat helposti.

Eläimet, jotka kuolisivat ilman apua

Bulldoggi oli ennen apuna härkätaisteluissa. 150 vuoden jalostuksen tuloksena siitä tuli moniongelmainen sylikoira. Katso, miten bulldoggin kallo on kehittynyt, ja lue lisää rujoiksi jalostetuista eläimistä alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: