New frog like animal

46 uutta lajia pääsi biologiankirjoihin

Surinamin sademetsissä dokumentoitiin melkein 1?300 lajia.

perjantai 3. elokuuta 2012

Tutkimusretki Etelä-Amerikkaan Surinamin lounaisosiin Kutari- ja Sipaliwinijokien varsille kasvatti tunnettujen eläinlajien kirjoa 46 sammakko-, kala- ja hyönteislajilla. Surinamin sademetsiä tutkittiin jo elo-syyskuussa 2010, mutta löytöjä ja havaintoja kertyi niin runsaasti, että 53 hengen ryhmä sai raporttinsa valmiiksi vasta tämän vuoden alkupuolella. Tutkimusretken järjesti Conservation International -luonnonsuojelujärjestö.

Kaikkiaan retkikunta dokumentoi kolmen viikon aikana melkein 1?300 lajia.

Cowboysammakko ja Pac-Man-sammakko

Yksi tutkijoiden haaviin osuneista tieteelle aiemmin tuntemattomista lajeista on monni, jonka vartalossa on ilmeisesti piraijoilta suojaavia teräviä piikkejä. Toinen uutuuslaji sai lempinimekseen cowboysammakko, sillä sen kantapäissä on ratsastajan kannuksia muistuttavat ulokkeet. Retki oli osa Conservation Internationalin RAP-arviointihanketta (Rapid Assessment Program), jossa yritetään nopeasti kartoittaa jonkin rajatun alueen luonnon tila.

Aivan uusien lajien lisäksi retkikunta tapasi Surinamin Kwamalasamutun alueella mielenkiintoisia jo tunnettuja lajeja, kuten esimerkiksi Pac-Man-sammakoksi kutsutun amazoniansarvisammakon.

Pac-Man-sammakolla on niin suuri suu, että se voi kerralla haukata melkein itsensä kokoisen saaliin, esimerkiksi hiiren.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: